• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Saat
Takvim
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam7
Toplam Ziyaret347772
Bebek yürüteci: Faydalı mı zararlı mı?
Bebeğiniz emeklemeye başladı, belli ki yakında yürüyecek. Acaba bebek yürüteci (örümcek) kullanmanın faydası olur mu?

İnsanlığın kuşkusuz en büyük buluşlarından biri olan tekerleği kullanan yürüteçler bebek bakımında anne ve babalar tarafından yaygın kabul gören araçlar haline geldi. Buna karşın çocuk doktorlarının yürüteçlere sıcak baktıkları söylenemez.

Bu araçların ülkemizde üretiminin ve satışının önünde bir engel bulunmamaktadır. Ancak pek çok uzman ve uzmanlık derneği bu cihazların kullanımını önermemektedir.

Yürüteçleri tercih eden anne ve babalar, genellikle yürüteç sayesinde bebeklerinin daha erken yürümeyi öğreneceklerini düşünmektedirler. Ancak yürüteçlerin bebeklerin erken yürümesine bir katkısı yoktur. Aksine yürüteçlerin yürümeyi öğrenmede gecikmeye neden olabildiği ileri sürülmüştür.

Bununla birlikte yürüteçlerin kesinlikle kullanılmamasını önerenlerin asıl endişeleri güvenlik konusunda yoğunlaşmaktadır. Yürüteç sayesinde, gelişimiyle uyumsuz bir hareketlilik kazanan bebeğin, başına pek çok kaza gelebilir.

Acil servislere yürüteç kazaları nedeniyle getirilen bebeklerde pek çok ciddi durum görülmüştür. Merdivenlerden aşağı düşme sonucunda kafatası kırıkları, kafaiçine kanama, kol ve bacaklarda kırılma olabilir. Kapıya sıkıştırma benzeri kazalarda el ve ayak parmaklarında yaralanma görülebilir. Çocuklar havuza düşerek boğulabilir. Masa ve soba gibi cisimlerin üstünden sıcak maddelerin çekilip dökülmesi sonucunda ciddi yanıklar gelişebilir.

Amerikan Pediatri Akademisi yürüteçlerin üretiminin ve satışının yasaklanmasını istemiştir. Bu yasaklama gerçekleşmemiş olmasına karşın üreticiler daha güvenli yürüteçler geliştirmek için kafa yormuş, kapılardan geçemeyecek kadar genişletme benzeri bazı değişiklikler yapıldıktan sonra yürüteç kazalarında azalma olduğu görülmüştür. Buna karşın Amerikan Pediatri Akademisi yürüteç karşıtı görüşünü değiştirmemiştir.

Bütün bunlara karşın yürüteç kullanmak isteyen aileler için güvenliği arttıracak önlemler:

  • Evde olsanız bile her zaman dış kapıyı kilitli tutun. o Kapılarda çocuk kilidi kullanın.
  • Sehpa, masa gibi keskin kenarlı mobilyaların köşe ve kenarlarına tamponlar koyun.
  • Masa ve raflarda kırılabilir eşya bulundurmayın.
  • Televizyon, lamba gibi ağır nesneleri devrilmemesi için duvara sabitleyin.
  • Çocukların üstüne tırmanabileceği kitaplık veya benzeri mobilyaları duvara sabitleyin.
  • Bitkileri çocukların erişemeyeceği yerlere koyun.
  • Kullanılmayan elektrik prizlerini plastik kapaklar ile örtün. Kullanılmakta olan prizleri kapak kutularıyla kapatın veya önüne prize ulaşmayı önleyecek mobilya koyun.
  • Ulaşılabilir yerde telefon, elektrik veya televizyon kablosu bulundurmayın.
  • Mutfakta geride bulunan ocakları yakın. Tencere ve tava kollarını çocuğun ulaşamayacağı şekilde geriye çevirin.
  • Masa örtüsü kullanmayın.
  • Çekmece ve dolapların üzerine emniyet kilitleri koyun.
  • Temizlik malzemelerini ve diğer zehirli kimyasal maddeleri çocuğun ulaşamayacağı kadar yüksekte ve kilitli bir dolapta saklayın.
  • Sıcak içecekleri çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yerde tutun. Sıcak sıvı ve besinlerin hazırlanması sırasında çaydanlık veya tavayı almadan önce çocuğun nerede olduğunu kontrol edin.

Alternatifler
Çocuklara yürüteçten daha güvenli seçenekler sunulabilir. Yürüteçlere ilk bakışta çok benzeyen ancak tekerleği bulunmayan sabit aktivite merkezi örnek olarak verilebilir. Bebeğin kenarlıklarına tutunabileceği oyun alanları da bebeğin güvenle gözlenebileceği bir seçenek olabilir.

Sabit aktivite merkezi


Oyun alanı



  
4581 kez okundu

Yorumlar

Yürüteç hk     11/11/2015 08:40

Hocam öncelikle teşekkürler. Fakat aklıma bir soru takıldı, sabit aktivite merkezlerinin özellikle bebeklerin için ayakta durmayı geliştirmeye yönelik kullanımı için hangi ay aralığı uygundur?
Demet Kaya Ayanoğlu