• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Saat
Takvim
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam232
Toplam Ziyaret347997
Basında Grip Salgını: Trajedinin Komedisi


Grip hastalığı şu günlerde basının en gözde konularından biri haline geldi. Gün geçmiyor ki grip şüphesiyle acil servise hasta başvurusu olması ya da gerçekleşen bir ölümün gripten kaynaklanma olasılığı haberleştirilmesin. Köpeği ısıran adamın izini süren habercilerimiz, bu serüvenleri sırasında “domuz gribi” terimini de sıklıkla kullanıyorlar. Grip kabusunun üstümüzde bir hayalet gibi dolaştığını hissediyoruz okuduklarımızdan.

Güncel haberlerden biri, İstanbul'da bulunan bir üniversite hastanesine gelen bir hastanın domuz gribi olabileceği şüphesi nedeniyle acil servisin boşaltıldığını, hastalara ve yakınlarına maske dağıtıldığını ve yeni gelen hastaların geri çevrildiğini bildiriyor. Ülkemizin farklı yörelerinden benzer olayları duyuran bu haberler bir taraftan grip konusundaki bilgilerimizin ne denli sığ olduğunu hatırlatırken diğer taraftan da grip salgınına ne denli hazırlıksız yakalandığımızı da gösteriyor.

Domuz gribi olarak ün yapan influenza A/H1N1 virüsü 2009-2010 grip mevsiminde dünya genelinde salgına neden olmuştu. O dönem için yeni bir virüs olması nedeniyle bu denli yaygın hastalık yapma fırsatı bulan bu virüs, domuzlarda görülen grip virüsleri ile ortak genetik özellikler taşımasından esinlenerek "domuz gribi" olarak adlandırılmıştı. Yaşanan salgından sonra insanlık bu virüse karşı büyük oranda bağışıklık kazandı. Ancak grip virüslerinin her yıl yapısını biraz değiştirmesi, tebdil-i kıyafet gezen bir tanıdığın farkına varılamaması gibi, onu bağışıklık sistemimiz için yeni bir düşman haline getirmektedir. Günümüzde hastalık etkeni olan virüslerden biri de domuz gribi virüsüne yapı olarak benzese de ondan farklıdır.

Grip hastalığının yaygın olduğu bugünlerde, acil servise gelen hastada grip düşünülmesi halinde panik yaşanması gereksizdir. Acil servisin kapatılarak hasta kabulünün durdurulması, gelen hastaların başka hastanelere gönderilmesi doğru değildir. Bugünlerde acil servislere başvuruların büyük çoğunluğunun grip nedeniyle olması kaçınılmazdır.

Elde edilen ilk bilgiler, influenza A/H1N1, influenza A/H3N2 ve influenza B virüslerinin aynı anda hastalık etkeni olarak sahneye çıktıkları yönündedir. Uzmanlar mevsimsel grip aşısının bu 3 virüs ile uyumlu olduğunu bildirmektedir. Her yıl yaşanması kaçınılmaz olan grip mevsiminde hastalığın olumsuz sonuçlarının hafifletilmesi için en uygun yol grip aşısının uygulanmasıdır. Aşı, öncelikle hastalığın ağır seyrettiği bilinen risk gruplarına yapılmalıdır. Aşının sağlıklı kişileri de içerecek biçimde yaygın uygulanması hem bu kişilerin korunmasını sağlayacak hem de aşılanmayan ama risk altında olanların hastalıkla karşılaşma olasılığını azaltacaktır.
  
1854 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın